Monday, February 23, 2009

Don't Sleep When You're Naked!

He.he... The above topic say it all! Ehem...ehem, Astaghfirullah ... (nauzubillah hi minzalik, keh..keh..keh)

I wonder if the recent drama on distribution of Elizabeth Wong’s scandalous pictures have something to do with the current economic turmoil rather than political moves by certain quarters? Well...that's not possible (Konon2 bersangka baik lah ni) considering how crazy and immoral people might turn into, being unemployed and/or in the midst of financial crisis.


Remember the recent "headline news" on a disgruntled sacked employee who shot his ex-employer in Kajang? Seriously, thats in Malaysia you know! he.he

Back to the nude pic, fear of more embarrassing pictures from politician Elizabeth Wong’s private life being exposed to the public led the PKR leader to the difficult decision that it was better for her to go. Eli Wong is currently Bukit Lanjan assemblyman and Selangor executive councillor. Some argued that it could be her no-nonsense approach to environmental and other issues that led to someone “framing” her by circulating her scandalous pictures.

Whatever it is, we should bear in mind sabda Rasulullah s.a.w.:"Seseorang laki-laki tidak boleh melihat aurat laki-laki lain, dan begitu juga perempuan tidak boleh melihat aurat perempuan lain, dan tidak boleh seorang laki-laki bercampur dengan laki-laki lain dalam satu pakaian, dan begitu juga perempuan dengan perempuan lain bercampur dalam satu pakaian."(Riwayat Muslim, Ahmad, Abu Daud dan Tarmizi).
This is especially after knowing the man in the middle of police investigations, Hilmi Malek, a Malay and Muslim guy who claimed to be the ex-boyfriend to Eli.

Eli Wong was said to have played a prominent role in ensuring that the state government issued a blanket ban on hillside development in the state following the Bukit Antarabangsa landslide on Dec 6 2008. Oh yeah, the "SUPPOSEDLY" ban on hillside development which have been lifted by our beloved government as announced by the Work Minister Datuk Seri Mohd Zin Mohamed.

Mohd Zin, who disclosed this, said this was because the country’s population was increasing and land was needed for development. Huh, wth! Pathetic excuses again!!
Pic: The forgotten Bukit Antarabangsa tragedy?
He stressed that a total ban would be a waste of land and the government is optimistic that certain hillside development could be carried out again. Yeah, right!
I guess enough is never enough for BN huh, don't these guys ever learn? When Highland Towers collapsed in 1993, the Government banned all hillside development. However, it took only two months from the issuing of the stopwork order for hillside projects to so-called “resume with a vengeance”.
After the tragic landslide occurred in the neighbouring Bukit Antarabangsa – five days short of the 15th anniversary of the Highland Towers tragedy, the Government had again called for a banning of all hillside developments....until the recent expected announcement!
Hmm...don't tell me this is part of government's long-term, proactive, comprehensive and strategic moves amid the current economic slowdown.
Unless perhaps...

Sian kat kroni, business slow sangat kot? Almaklum la banyak pilihanraya kecil coming up - the likely "tiga bukit" and do not forget pemilihan parti pun dah dekat! ...;P hohoho...

Monday, February 16, 2009

MANDI WILADAH

Soalan;
Salam Ustaz. Saya ingin meminta penjelasan tentang mandi Wiladah. Apakah dalil yang disandarkan bagi kewajipan mandi wiladah ini? Adakah ia bermakna seorang wanita yang melahirkan anak perlu mandi dua kali; mandi wiladah dan mandi nifas?

Jawapan;
Wiladah bermaksud kelahiran anak termasuklah keguguran (sekalipun hanya berupa segumpal darah atau segumpal daging). Menurut mazhab Imam Syafi’ie, Imam Malik dan Imam Ahmad (mengikut satu riwayat darinya); wanita yang melahirkan anak atau keguguran, ia wajib mandi jika ditakdirkan tiada darah nifas yang keluar. Ini kerana dikiaskan kepada mani. Anak atau janin adalah air mani yang telah menjadi kanak-kanak.
Keluarnya anak atau janin dari faraj dapat diumpamakan seperti keluar mani darinya, maka wajiblah mandi.

Namun jika ada darah nifas yang keluar selepas kelahiran atau keguguran tersebut, maka hukumnya tertakluk dengan hukum wanita yang kedatangan nifas dan ia hendaklah menunggu hingga kering darah nifasnya barulah mandi. Dalam kitab al-Fiqh al-Manhaji (kitab Fiqh mengikut mazhab Syafi’ie), pengarangnya menjelaskan; “Kemungkinan berlaku kelahiran tanpa diikuti dengan keluarnya darah. Maka hukumnya ketika itu sama seperti hukum janabah (yakni hukum keluarnya mani iaitu wajib mandi) kerana bayi adalah hasil percampuran dari air mani lelaki dan air mani wanita.

Tidak ada beza pada hukum tersebut sekalipun berbeza rupa kandungan yang dilahirkan atau cara kelahirannya. Namun jika kelahiran diikuti dengan keluarnya darah –sebagaimana yang biasa berlaku-, maka darah itu dinamakan nifas dan ia tertakluk dengan hukum-hakam nifas” (Jil. 1, hlm. 82).

Namun mengikut mazhab Imam Abu Hanifah dan satu riwayat lain dari Imam Ahmad; wiladah tidak mewajibkan mandi kerana tidak ada dalil yang menegaskannya (Lihat; al-Majmu’, 2/168).

Berkata Imam Ibnu Qudamah (salah seorang ulamak mazhab Hanbali) dalam kitabnya al-Mughni; “Yang soheh ialah tidak wajib mandi ke atas wanita dengan sebab wiladah kerana suatu kewajipan hanya sabit dengan nas (dalil) Syarak. Dalam masalah wiladah ini tidak ada nas Syarak yang mewajibkan mandi dan juga tidak ada pengertiannya dalam nas.

Ini kerana bayi yang dilahirkan bukanlah darah dan bukan juga mani, sedangkan yang terdapat di dalam nas (dalil) Syarak; perkara yang mewajibkan mandi ialah dua sebab tersebut (yakni keluar darah dan keluar mani)” (al-Mughni, 1/165).Wallahu a’lam.

Rujukan;
1. Al-Majmu’, Imam an-Nawawi, jil. 2.
2. Al-Mughni, Imam Ibnu Qudamah, jil. 1.
3. Al-Fiqh al-Manhaji, Dr. Mustafa al-Khin dan Dr. Mudtafa al-Bugha, jil. 1.
4. Ahkam at-Toharah, Dr. Abdul-Karim Zaidan.

Posted by USTAZ AHMAD ADNAN FADZIL

Website : http://ilmudanulamak.blogspot.com/2008/07/mandi-wiladah.html

Jawapan dari Prof Madya Dr. Anisah Abd Ghani pakar rujuk fiqh dan Usul Fiqh di APIUM.

1. Mandi wiladah memang ada dalam mazhab Syafi`e tapi tidak ada dalam mazhab lain.

2. Mandi Wiladah HANYA bagi mereka yang tidak ada darah nifas maknanya bagi perempuan yang melahirkan anak kemudian selepas sahaja lahir darahnya kering. maka ketika itu perempuan ini tadi kena angkat hadas besar (niat mandi wiladah).

3. Bagi wanita yang bersalin kemudian dituruti dengan darah nifas maka tidak perlu mandi wiladah kerana mandi pun tak memberi apa-apa makna (ia tidak menyucikan apa-apa). Keadaan ini samalah macam isteri yang melakukan persetubuhan dengan suaminya pada waktu malam dan kemudian pada subuhnya didapati keluar darah haidh maka tidak perlulah ia mandi wajib kerana mandi wajib itu tidak membersihkan dirinya yang sedang berhadas besar (dalam haidh). cukup baginya mandi membersihkan dirinya tanpa berniat mengangkat hadas.


P/S: Ramai yang musykil tentang hukum mandi wiladah. Kebanyakannya beranggapan mereka mesti mandi dua kali selepas bersalin (mandi wiladah and mandi nifas). Moga jawapan ini dapat memberi penerangan yang lebih jelas kepada kita semua. Wallahu a’lam.

Sunday, February 15, 2009

Malaysia Boleh ke? Ask proton...

"Boleh blahhh" kot.....huhu..

*click on the image to enlarge


What do you feel as Malaysians who've been directly or indirectly supporting Proton via all sort of pathetic government policies and so-called passion for our first nation car maker? I bet seeing those feedbacks from such a prestige & highly popular TopGear of the UK doesn't help at all huh.... he.he

Well...we need to admit that Proton would never became the number-one car if its not because our government intervention which imposed a warped import tax regime that tacked tariffs ranging from 140 to 300 percent on to foreign cars and priced them well out of the reach of ordinary Malaysians. Survey results have consistently shown that Protons have poorer rankings in initial quality than the available competitor, locally or internationally.

I just can't help it...feel so sad. To Proton, don't you ever learn? So be it, hear me....your product is crap, totally crap!

Wednesday, February 11, 2009

Working late?

* click on image to enlarge

Moral of the story : In these cost cutting days we should leave the office early... :) huhuhu.

Friday, February 6, 2009

Mutiara renungan..

Tatkala Allah cepat memakbulkan doamu,
Maka Dia menyayangimu,
Tatkala Allah lambat memakbulkan doamu,
Maka Dia ingin mengujimu,
Tatkala Allah tidak memakbulkan doamu,
Maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu,
Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada Allah dalam apa dua keadaan...
Kerana kasih sayang Allah itu mendahului kemurkaanNya..